Servis
Preuzimanja
Kontakt
Najam
> Povijest

OD ULMA RAVNO U SVIJET

PODUZEĆE PIŠE POVIJEST

Sve je počelo 1934. godine u Ulmu. Mladi Franz Xaver Kögel preuzeo je poduzeće vagona svog mentora Georgea Schmida. Zahvaljujući svojoj majstorskoj spretnosti i tome što mu je poduzetništvo bilo urođeno, Franz Xaver stvorio je još više od njega. Puno više!

Do danas su naši zaposlenici proizveli više od pola milijuna vozila. S tim iskustvima možemo nastaviti postavljati prekretnice u razvoju i proizvodnji modernih rješenja za prikolice. Unatoč izazovima, nešto ostaje nepromijenjeno: naša strast prema prijevozništvu.

UVAŽENI STRUČNJAK ZA PRIKOLICE

Odlikuje nas dugogodišnja tradicija prvenstveno u građevinarstvu. Već u tridesetim godinama prošlog stoljeća bili smo poznati po teretnim nadogradnjama kiperima, uključujući dvoosovinske prikolice i prikolice za poljoprivredu.

U naše najvažnije proizvode spadaju:
 • poluprikolica s dva neovisna podizna mosta i poluprikolica s čeličnom karoserijom kipera (iz 1950-ih godina),
 • prva samonosiva zaobljena aluminijska karoserija kipera (1966. godine),
 • prva modularna karoserija kipera s laganom bimetalnom konstrukcijom visoke čvrstoće. Kod tog modela čvrstoću zidova i poda svoje prikolice možete u potpunosti prilagoditi svojim željama (2002. godine).

IZUMITELJ TRENDOVA U PODRUČJU KONSTRUKCIJE RASHLADNIH TIJELA

Već od početka 1950-ih godina postavljamo trendove i u konstrukcijama rashladnih uređaja. Na primjer, počeli smo s malim zatvorenim nadogradnjama od lakog metala, koje su bile prekursori kasnijih hladnjača. A zatim s prvom poluprikolicom hladnjačom, sa samostojećom, potpuno plastičnom konstrukcijom (1961. godine) i prvom rashladnom jedinicom u širini palete (1969. godine).

Kasnije ključne etape uključuju:
 • prva poluprikolica hladnjača sa samonosivom konstrukcijom (1976. godine),
 • za 1,3 m dulji EuroTrailer, kao poluprikolica sa zatvorenom nadogradnjom hladnjačom (2007. godine),
 • vrhunska poluprikolica sa zatvorenom nadogradnjom hladnjačom Cool – PurFerro Quality (2012. godine).

PODIZANJE UČINKOVITOSTI NA VIŠU RAZINU – NOVUM

Od 2018. godine Kögel postavlja nove standarde za sve serije modela s generacijom vozila NOVUM, uključujući ojačanu karoseriju, novi vanjski okvir i jasan naglasak na još boljoj jednostavnosti korištenja. Osim toga, povećana nosivost generacije NOVUM odlučujuće pridonosi smanjenju emisija CO2 za svaku prevezenu tonu. Na sajmu gospodarskih vozila IAA 2018. godine, Kögelova generacija NOVUM dobila je međunarodnu nagradu u djelatnosti, za inovacije u području prikolica u kategoriji „Koncept“.

Sa svojim inovacijama Kögel već dugi niz godina oblikuje sliku suvremenog cestovnog prijevoza tereta. Mi smo jedan od najvećih proizvođača prikolica u Europi. I ponosni smo na to.

TRANSPORTNA RJEŠENJA NJEMAČKE PROIZVODNJE

Za nas je još uvijek važno ono što nas je učinilo tako uspješnima posljednjih godina: kvaliteta inženjeringa. Inovacije usklađene sa željama naših klijenata. Pouzdanost obiteljskog poduzeća kojim upravljaju vlasnici i koje je dugoročno perspektivno. Ulrich Humbaur, koji je vlasnik poduzeća Kögel od 2009. godine, kombinira te vrijednosti s jakom predanošću Njemačkoj. Zato mi u poduzeću Kögel već pripremamo transportna rješenja za budućnost – s najvećom preciznošću, najsuvremenijim stručnim znanjem i velikom pažnjom posvećenoj detaljima. I prije svega, s entuzijazmom koji pokazujemo od 1934. godine. Upravo kao i onda kad je sve počelo s Franzom Xaverom Kögelom.

Želite li nam se pridružiti na putovanju kroz vrijeme? U kratkom pregledu navodimo neke prekretnice u povijesti poduzeća:

BOGATA POVIJEST: VREMENSKA CRTA KÖGEL

1934. godine

 • Franz Xaver Kögel preuzima tvornicu vagona od svog mentora

1961. godine

 • Prva poluprikolica hladnjača s potpuno plastičnom konstrukcijom

1965. godine

 • Kögel izumljuje izmjenjivu nadogradnju s potpornim nogama

1974. godine

 • Patentirana prikolica kiper sa središnjom osovinom

1982. godine

 • Najlakša serijska poluprikolica na svijetu

1990. godine

 • „Wiesel“, prvo vozilo za prijevoz izmjenjivih nadogradnji

2001. godine

 • Prvo postrojenje za katodno imerzijsko bojanje s fosfatiranjem cinka

Lokacija

Petrans Prikolice d.o.o.

Karlovačka cesta 217

10000 Zagreb

Hrvatska

 • +385 993 112 244

 • Damir.milkovic@petrans-prikolice.hr

DRUŠTVENE MREŽE

BUDITE U TOKU!

Kao primatelj naših e-novosti, uvijek ste dobro informirani. Otkrijte najnovije vijesti iz svijeta Kögel Hrvatska čim se dogode!